"Propunerea vine atât în sprijinul potenţialilor beneficiari ai Programului, cât şi al celor care au încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare prin 'Prima Casă' şi care, în lipsa alocării resurselor necesare, sunt în pericol de a pierde avansurile plătite, fiind în imposibilitate să îşi mai finanţeze tranzacţiile prin Program. Astfel, prin proiectul supus dezbaterii publice de modificare şi completare a Anexei 1 la HG. 717/2009, a fost propusă suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului de garanţii pentru Prima Casă", se arată în comunicatul Finanţelor. 

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, susţine că suma suplimentară nu afectează ţinta de deficit bugetar şi a fost estimată în funcţie de volumul solicitărilor aflate în diverse stadii de aprobare şi de pre-aprobare, care exced disponibilul de plafon existent. 

"Pe lângă această suplimentare, avem în vedere şi elaborarea în premieră a unei strategii pe termen mediu pentru programul Prima Casă, corelată cu Strategia locuirii elaborată de MDRAP şi aflată în consultare publică. Strategia este menită să asigure transparenţa şi predictibilitatea solicitată atât de beneficiarii programului, cât şi dezvoltatorii de locuinţe şi instituţiile de credit', a explicat Anca Dragu. 

În plus, pe lângă suplimentarea plafonului total de garantare pentru acest an, prin noul proiect de act normativ, MFP propune trecerea plafonului de garantare neutilizat de către românii stabiliţi în străinătate în plafonul general de garantare a creditelor în cadrul programului. În nota de fundamentare a actului normativ se precizează că în ultima perioadă nu au mai existat cereri de la cetăţenii români stabiliţi în străinătate. 

"Din plafonul de 25 de milioane de lei stabilit în anul 2014 pentru persoanele fizice cu cetăţenie română stabilite în străinătate au fost acordate până în prezent un număr de 190 de garanţii în valoare totală de 18,3 milioane de lei", se menţionează în documentul citat. 

Totodată, proiectul propune asigurarea unor condiţii obiective de alocare a plafoanelor anuale între băncile comerciale aflate în Program şi armonizarea nivelului plafoanelor cu capacitatea reală a acestor finanţatori de acordare a creditelor. "Pentru asigurarea unor condiţii obiective de alocare a plafoanelor anuale între finanţatorii participanţi în program şi pentru a armoniza nivelul plafoanelor cu capacitatea reală de acordare a finanţatorilor, se propune introducerea unor reglementări care să stabilească posibilitatea alocării plafonului de garantare în funcţie de volumele de credite garantate în cadrul programului acordate de către finanţatorii participanţi la Program în perioada de referinţă", se susţine în nota de fundamentare. 

Potrivit MFP, de la începutul anului şi până la data de 31 iulie 2016 au fost acordate 23.515 de garanţii în valoare totală de 2,16 miliarde de lei. În total, de la lansarea programului în 2009 şi până la finalul lui iulie 2016, au fost acordate 195.905 de garanţii în valoare totală de 16,7 de miliarde de lei. În acest moment, rata de neplată de către beneficiarii programului Prima Casă este de 0,3%. 

"Plafonul total de garantare pe anul 2016, înainte de suplimentare, este de 2.190,1 milioane lei", se precizează în proiectul de act normativ.