Conform celui mai recent Raport Global pe Retail CB Richard Ellis (CBRE), retailerii isi indreapta atentia spre cele mai importante capitale ale modei din lume, cum ar fi Hong Kong, Londra si Los Angeles, aici inregistrandu-se cele mai scumpe chirii retail din lume.

In ciuda conditiilor economice din ce in ce mai problematice, sectorul retail a continuat pana in prezent sa inregistreze performante relativ acceptabile. 5th Avenue din New York ramane cea mai scumpa destinatie retail a lumii, cu valori ale chiriei ce ating 6.817 euro/mp/an, cu peste 75% mai mari decat chiriile din Hong Kong, cea de-a doua pozitie in topul celor mai scumpe destinatii. In top cinci al celor mai scumpe destinatii retail din lume se regasesc Moscova, Londra si Tokyo.

Cererea vine din partea retailerilor care au rezultate bune pe piata respectiva – cum ar fi marcile de lux – dar si din partea retailerilor care au in vedere planuri solide de expansiune ca raspuns la puterea mai mica de cumpărare a consumatorilor si care se focalizeazs pe amplassri strategice pe termen lung in defavoarea noilor destinatii.

Cu toate ca chiriile au crescut in multe orase cheie, scaderea cererii din partea clientilor a afectat inevitabil o serie de piete retail din intreaga lume, ducand implicit si la scaderea chiriilor.

Astfel, in orase precum Tokyo si Madrid, unde chiriile au scazut cu 5% in ultimele sase luni, retailerii incep acum sa profite de aceasta putere temporara oferita de circumstantele actuale, iar proprietarii devin si ei tot mai deschisi in ceea ce priveste procesul de negociere a chiriilor.

“Studiul efectuat de CBRE, sustinut de cifrele de vanzari primite din partea retailerilor arata ca avem de-a face cu o piata puternica. Analizele noastre indica faptul ca segmentul retail de lux rezista foarte bine in actualele conditii de piata si acelaşi lucru se aplica si in cazul retailerilor din segmentul opus, non-discretionary”, a declarat Ray Torto, Chief Global Economist, CBRE.

Regiunea EMEA continua sa domine cele mai scumpe puncte fierbinti de retail, incluzand 33 dintre primele 50 de destinaţii de top. Orasele din EMEA domina totodata si chiriile retail cu cea mai rapida rata de crestere. Cincisprezece din primele 25 de destinatii retail cu cea mai rapida crestere se găasesc in EMEA, cu Tel Aviv, Oporto, Abu Dhabi, Valencia si Lyon situandu-se in topul listei globale.

“Cu toate ca ratele de crestere incep sa scada ca răspuns la conditiile economice tot mai problematice, cererea pentru spatiile retail pe segmentul superior al pietei, in special in capitale ale modei precym New York si Londra, continua sa stimuleze cresterea chiriilor in multe orase”, a declarat Peter Gold, Head of Cross-Border Retail in regiunea EMEA pentru CBRE.

“Condiţiile economice schimbatoare au de asemenea impact si asupra retailerilor care impulsioneaza cererea. Multi retaileri privati inca mai dispun de lichiditati ca sa-si duca la bun sfarsit planurile de expansiune; brandurile de lux si cele cu valoare ridicata au anunţat cresteri pozitive ale vanzarilor si isi mentin extinderea strategica. De aceea, numai acei retaileri care au un punct de diferentiere in interiorul pietei lor – fie ca acesta se bazeaza pe produs, fie pe pret – au sanse mai mari de reusita in ciuda conditiilor mai aspre” a mai adaugat Peter Gold.

Orasele nord-americane continua sa domine segmentul celor mai scumpe chirii din regiunea americana. Los Angeles ocupa locul zece in topul global, condus de New York ca fiind cea mai scumpa destinatie, şi de San Francisco, Toronto si Vancouver in top 50.

Prezenta Asiei Pacific i topul de mai sus continua sa fie proeminentă, detinand 20 dintre cele mai scumpe destinatii. Guangzhou, Shanghai, Hong Kong si Singapore au intregistrat cresteri constante in ultimele sase luni.

CB Richard Ellis Eurisko este una din cele mai mari companii de servicii imobiliare comerciale din Romania. Cu sediul principal in Bucuresti, compania si cei 120 de membri ai echipei sale ofera o gama completa de servicii imobiliare. In februarie 2008 Eurisko Consulting a fost achizitionata de CB Richard Ellis Group, Inc. CB Richard Ellis este o companie listata la S&P 500, cu sediul central in Los Angeles, este cea mai mare firma de servicii comerciale in real estate din lume (raportat la incasarile din 2007). Cu peste 29.000 de angajati, compania deserveste proprietarii de active imobiliare, investitorii si chiriasii prin intermendiul celor peste 300 de birouri din intreaga lume (exclusiv companiile afiliate).

Sursa: CB Richard Ellis Eurisko