SE INTAMPLA ACUM!

Timp liber

5 cocktailuri celebre cu whisky

Autor: capital.ro | vineri, 08 ianuarie 2016 | 0 Comentarii

Sunt cocktailuri pe care le-ai gustat sau pe care le-ai auzit pomenite în filme sau în cărţi şi nu întâmplător au devenit celebre. Pentru ele, merită să te joci de-a barmanul acasă, acum după sărbători.

Amatorii de whisky preferă să-şi bea licoarea preferată simplă. Uneori chiar şi fără apă sau gheaţă. Fie că-i vorba despre un single malt sau despre un bourbon de calitate, ei preferă aromele neîntinate ale spiritului. Și pe bună dreptate.

Cu toate acestea, sunt momente în care ai vrea să variezi aromele sau să descoperi altele noi în băutura ta preferată. Sau eşti gazda unei petreceri şi vrei să pregăteşti nişte băuturi care să fie apreciate chiar şi de cei care nu consumă whisky în mod obişnuit. Whisky-ul este o băutură versatilă, care poate fi combinată uşor cu tot felul de ingrediente, în reţete de cocktailuri pe care le poţi savura în orice sezon. Scotch-ul are darul de a fi mai proaspăt, cu gust mai ascuţit şi, de multe ori, afumat. Prin urmare va fi uşor de alăturat unor băuturi mai aromate şi pe alocuri mai dulci. Bourbonul are îndeobşte un buchet mai plin, cu note ceva mai colorate, în care distingi adesea vanilie şi miere şi astfel poate fi mai lesne combinat cu ingrediente ceva mai amărui. Ambele au servit drept inspiraţie unor cocktailuri devenite celebre între timp. Cu nume sonore pe care le auzi deseori menţionate în filme sau în cărţi.


ROB BOY
A fost făcut pentru prima dată în 1894, la Waldorf Astoria, în New York, pentru a celebra premiera operetei cu acelaşi nume. Iată reţeta: într-un shaker cu gheaţă, amestecaţi o măsură de whisky, o măsură de vermut şi câţiva stropi de bitter. Strecuraţi într-un pahar de cocktail şi decoraţi cu coajă de lămâie sau cu o cireaşă maraschino.

SAZERAC
A fost creat în New Orleans la 1850 şi este deseori făcut şi cu coniac. Reţeta originală sună cam aşa: puneţi la răcit un pahar mic cu gheaţă. Într-un al doilea pahar amestecaţi un cub de zahăr cu două-trei stropi de bitter şi cu o măsură de whisky. Aruncaţi gheaţa din primul pahar şi turnaţi în el un pic de absint. Udaţi tot interiorul paharului cu absint şi apoi scurgeţi-l. Adăugaţi apoi amestecul din al doilea pahar şi două-trei cuburi de gheaţă. Amestecaţi şi decoraţi cu coajă de lămâie.

RUSTY NAIL
Legenda spune că reţeta a apărut la New York, în timpul Prohibiţiei, însă prima atestare oficială este consemnată în 1967. Anii ‘60 au fost cu certitudine momentul său de glorie, iar celebrul club „21“ din Manhattan pare să-i datoreze popularitatea din acea perioadă. Membrii trupei Rat Pack (Sinatra, Martin & co) erau foarte ataşaţi de el şi l-au menţionat în câteva dintre cântecele lor. Asemeni multor cocktailuri clasice are o mulţime de reţete cunoscute în care cele două ingrediente, whisky şi Drambuie, variază în cantitate. Eu vă recomand să mergeţi pe cea mai simplă dintre ele: la două părţi de scotch, o parte de Drambuie. Dacă vi-l doriţi mai dulceag şi aromat, înlocuiţi scotch-ul cu bourbon.

THE REVOLVER
Numele său sună destul de periculos, însă în realitate e o băutură învigorată şi foarte gustoasă. Iată de ce: puneţi într-un pahar mic de bar plin cu gheaţă o măsură de bourbon cu multă secară (Bulleit sau Buffalo Trace), o jumătate de măsură de lichior de cafea (Kahlua) şi câteva picături de orange bitter. Amestecaţi bine şi decoraţi cu coajă de portocală.

IRISH COFFEE
Este o invenţie de dată recentă şi îşi are originea tot în Statele Unite, în ciuda legendelor care circulă pe seama irlandezilor care ar bea whiskey şi în cafea. Într-un pahar mediu, amestecaţi o măsură de Irish whiskey, un cub de zahăr brun şi 3 măsuri de cafea fierbinte neagră. Apoi adăugaţi o linguriţă sau două de frişcă rece deasupra şi lăsaţi-o să se dizolve încet, fără să amestecaţi.

Vinuri bune şi băuturi fine, sfaturi utile şi reţete de cocktailuri puteţi găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutaţi-ne şi pe pagina noastră de facebook: theliquorstore.

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Capital - Google+
Transforma in PDF
Printeaza

EVZ

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.