„În jur de 4.000 – 5.000 de maşini sunt blocate pe Centură, dar nu li se dă voie să vină. În momentul de faţă aici avem în jur de 4.000 de maşini", a declarat președintele FORT, Doru Marian Crac.  Cifrele anunțate de acesta sunt însă negate de Poliția Rutieră, care contestă și că ar fi blocat pe Centură mașini participante la protest.

Protestatarii, care au început să se adune în Piaţa Victoriei de la primele ore ale dimineţii, au pancarte pe care scrie „ASF, unde eşti?", „Protest scumpire", „Service-uri în faliment", „ASF incompetent", „Astra şi Carpatică – Sida şi Ebola", „Demisia ASF", „Prima RCA – Plata Mafia". Din cauza numărului mare de autovehicule, Poliţia va bloca Bulevardul Kiseleff şi pe porţiunea cuprinsă între Arcul de Triumf şi Piaţa Presei Libere. 

Reprezentanţii Jandarmeriei le-au transmis protestatarilor că, dacă vor, pot merge la discuţii cu ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, însă propunerea a fost refuzată de transportatori, care solicită să vorbească cu conducerea Guvernului sau cu ministrul Transporturilor, Dan Marian Costescu. 

Protestul a început, oficial, la ora 9.30 şi urmează să se încheie la 15.00. La acţiunea de protest sunt aşteptate aproximativ 7.000 de autobuze, autocare şi taxiuri care aparţin patronatelor cu activitate în domeniul transportului public de persoane dar şi autocamioane din domeniul transporturilor de marfă. 

Primăria Capitalei a aprobat acest protest cu condiţia ca numărul autovehiculelor să fie redus de la 10.000 cât intenţionau să mobilizeze transportatorii, la doar 6.000 – 7.000, iar traficul să nu fie blocat. 

Protestul este organizat de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), împreună cu Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002), Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI), Asociaţia Naţională a Transportatorilor şi Taximetriştilor Independenţi (ANTTI) şi Asociaţia Operatorilor de Transport (APULUM). 

Transportatorii solicită intervenţia autorităţii pentru un cost al primei RCA suportabil de către transportatori, în condiţiile în care tariful RCA a ajuns să crească cu peste 300% în ultimele şase luni pentru activitatea de transport persoane şi transport marfă, inclusiv taxi, precum şi eliminarea supraacizei, începând cu data de 1 ianuarie 2016. 

De asemenea, transportatorii cer 'intervenţia Guvernului României pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligaţi să plătească sume enorme pentru drepturile de autor, deşi obiectul lor de activitate îl constituie transportul de persoane, şi nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale în autobuze, taxiuri'. 

„Solicităm sprijin pentru modificarea legii 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, astfel încât operatorii de transport să fie exoneraţi de obligaţia de a plăti lunar drepturile de autor numai pentru simplul fapt că autovehiculul este dotat cu un aparat de radio. Să se procedeze ca în Uniunea Europeană, să fie plătită o singură taxă la înmatricularea autovehiculului care va fi folosit la activitatea de transport persoane”, se menţionează în comunicat. 

Totodată, transportatorii solicită urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate şi aprobate în Comisiile de dialog social (modificarea HG 69.), documente care ar trebui înaintate la Guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare.

Sursa: Agerpres