De asemenea, au fost efectuate plăţi în valoare totală de 1,78 miliarde de euro. Din acestea, 841,31 milioane de euro sunt pentru contractele încheiate de APDRP, la care se adaugă aproximativ 947 de milioane de euro, plăţi efectuate pentru Măsurile de sprijin pe suprafaţă implementate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, se arată într-un comunicat de presă al APDRP.
Pentru Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”, până în prezent, APDRP a primit 5.545 de cereri de finanţare, din care au fost selectate 1.845 de proiecte cu valoare nerambursabilă de 725,47 de milioane de euro. Totodată, au fost efectuate plăţi totale în valoare de peste 228,18 milioane de euro.
Măsura 123 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere” a fost accesată de 1.504 beneficiari, fiind semnate până în prezent 684 de contracte de finanţare în valoare publică de peste 501,72 milioane de euro. Aceste sume fac referire şi la Schemele de ajutor de stat din cursul anului 2008, dar şi la noua Schemă N578 din anul 2010. Pentru proiectele de creştere a valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere au fost efectuate plăţi în valoare de peste 119 milioane de euro.
Pe Măsura 322 „Renovarea şi dezvoltarea satelor”, în urma depunerii a peste 3.039 de cereri de finanţare, suma alocată prin PNDR, până în anul 2013, respectiv 1,57 miliarde de euro, a fost depăşită de aproape cinci ori. Au fost contractate până în prezent 607 proiecte cu o valoare nerambursabilă de 1,53 de miliarde de euro.
Pentru Măsura 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi”, lansată în septembrie 2008, au fost depuse 3.980 cereri de finanţare, fiind contractate până acum 1.339 de proiecte, cu o valoare nerambursabilă de aproape 197 milioane de euro, procesul de contractare fiind în desfăşurare.
În cadrul Măsurii 313 „Încurajarea activităţilor turistice”, din septembrie 2008, când a fost lansată prima sesiune pentru depunerea de proiecte şi până în prezent, au fost depuse 1.401 de cereri de finanţare şi au fost contractate 583 de proiecte, în valoare de 102,73 de milioane de euro.
Măsura pentru instalarea tinerilor fermieri, un succes din prima zi
Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” s-a bucurat, încă de la lansarea acesteia, în decembrie 2008, de un interes foarte mare. Astfel, până în acest moment, au fost depuse 6.572 de cereri de finanţare, dintre care au fost contractate până acum 2.915 proiecte. Valoarea proiectelor contractate depăşeşte 61,5 milioane de euro.
Prin Măsura 431 „Funcţionarea Grupurilor de Acţiune Locală, dobândirea de competente şi animarea teritoriului”, submăsura 431.1 – Construcţii parteneriate public – private – se acordă fonduri pentru activităţi care asigură stimularea formării de parteneriate, pregătirea şi asigurarea implementării strategiilor de dezvoltare locală.
Prin implementarea acţiunilor specifice LEADER, Grupurile de Acţiune Locală (parteneriate public-private alcătuite din reprezentanţi ai sectoarelor public, privat şi ai societăţii civile) pot să asigure îmbunătăţirea guvernanţei locale. De asemenea, implementarea acţiunilor presupune consolidarea coerenţei teritoriale şi implementarea de acţiuni integrate, ce pot conduce la diversificarea şi dezvoltarea economiei rurale, în folosul comunităţilor. În sesiunea desfăşurată în perioada septembrie – octombrie din 2009 au fost depuse 112 proiecte în valoare publică de aproximativ 5 milioane de euro, lucru deosebit de îmbucurător ţinând cont de noutatea absolută pe care o presupun aceste tipuri de finanţări.
În plus, în luna octombrie a acestui an a fost lansată pentru prima dată Măsura 221 – „Prima împădurire a terenurilor agricole” care are ca scop creşterea suprafeţei de pădure cu rol de protecţie a apei, a solurilor şi suprafeţelor de păduri cu rol de protecţie împotriva factorilor naturali. În cadrul acestei sesiuni  au fost depuse 6 cereri de finanţare, cu valoarea de 1,78 milioane de euro.
În afară de implementarea Măsurilor de investiţii APDRP mai efectuează şi plăţile aferente Măsurilor de sprijin pe suprafaţă, implementate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Este vorba despre: Măsura 211 – „Sprijin pentru zona montana defavorizată”; Măsura 212 – „Sprijin pentru zone defavorizate – altele decât zona montană”; Măsura 214 – „Plăţi de agro-mediu”; Măsura 611 – „Plăţi complementare directe”. Pentru toate aceste măsuri, până în acest moment, au fost efectuate plăţi de peste 947,81 milioane de euro.