După ce discuţiile pentru a forma un guvern de coaliţie au eşuat în urma alegerilor generale din 7 Iunie, ţara a revenit la urne pe data de 1 Noiembrie. Incertitudinile politice, problemele de securitate şi grijile economice mondiale au determinat o depreciere puternică a Lirei Turcesti, ceea ce a dus la slăbirea sa în Septembrie faţă de Dolarul american, la cel mai mic nivel din toate timpurile.

Dependenţa acută a Turciei faţă de intrările de capital şi de importuri a avut impact asupra corporaţiilor afectate în mod negativ de fluctuaţiile bruşte şi de deprecierea puternică a Lirei Turcesti. Îmbinând aceşti factori, slabirea Euro faţă de Dolar a redus marjele de profit ale companiilor din cauza costurilor de productie exprimate în USD şi a veniturilor în Euro. Volumul şi valoarea plăţilor returnate a crescut, indicând o deterioare a performanţei plăţilor.

Creşterea tensiunilor regionale a tras, de asemenea, în jos volumele de export şi limitarea veniturilor corporative. Aceste evoluţii au cântărit în perspectivele unor sectoare, cum ar fi metalele – în afară de fier şi oţel, construcţii şi produse chimice, în special în primele trei trimestre ale anului.

În urma relaxarii semnificative a tensiunilor politice dupa alegerile din 1 Noiembrie, vânzările de Lire Turcesti s-au diminuat. Decizia din Decembrie 2015 a US Federal Reserve ar putea reduce volatilitatea monedelor emergente, inclusiv a Lirei Turcesti. Acest lucru, impreuna cu increderea mai mare a consumatorilor, ar putea imbunatati riscurile sectoriale. Cu toate acestea, problemele de securitate regionala si vulnerabilitatea structurii economice a ţării la evoluţiile externe vor continua să cântarească pe niveluri de risc.

Aceasta Panoramă se axează pe sectorul metale – excluzand fierul şi oţelul, pe sectoarele alimente si textile, deoarece acestea sunt printre cele mai afectate de deprecierea Lirei. Mai mult, riscurile geopolitice recente – cum ar fi tensiunile dintre Turcia şi Rusia, precum şi violenţele din Siria şi Irak – pun presiune pe aceste sectoare şi au un impact negativ asupra  performanţei de plată.