Fundaţia Soros România va rămâne pe cont propriu din 2014, fără banii miliardarului american George Soros. Magnatul a decis să-şi reorienteze investiţiile în alte zone ale lumii.

Fundaţia din România beneficiază încă de fondurile domnului Soros. Urmează să nu mai beneficiem din 2014. Cu toate acestea, vom putea obţine oricând bani de la fundaţia dânsului (Open Society Foundations – n.red.), însă doar pe bază de proiecte.  Nu vom mai beneficia direct de fonduri, ca în cazul unei fundaţii naţionale”, declară Gabriel Petrescu, directorul executiv al fundaţiei, citat de altreileasector.ro.

În ultimii trei ani, organizaţia din România a avut un buget anual de circa şapte milioane de dolari. Jumăte din sumă a fost asigurată de către George Soros, prin Open Society Foundations (OSF), iar restul a provenit din alte surse, cum ar fi fondurile europene, donaţiile sau sponsorizările. Până în anii 1997,1998, miliardarul american aloca fundaţiei din România chiar şi peste  15 milioane de dolari anual. După 1998, atenţia lui George Soros a început să se concentreze către alte zone ale globului, aşa că omul de afaceri a decis să-şi diminueze alocările financiare destinate Europei Centrale şi de Est.