Care sunt tendințele în turismul rural românesc anul acesta
Dacă anul trecut a fost mai dificil pe partea de incoming (export de servicii – deci primirea de turişti străini), în acest an va fi înregistrată şi pe acest segment o creştere cuprinsă între 5 şi 7%. Majoritatea turiştilor străini care aleg pensiunile rurale din România provin din ţări vecine precum Ungaria, respectiv din Germania, Franţa (mai ales în mod individual), Israel şi Japonia (în grupuri).
Cele mai solicitate regiuni de turism rural din România sunt zona de turism rural Braşov (Bran-Moieciu, Fundata, Râşnov, Cristian), Bucovina, Maramureş şi Mărginimea Sibiului. Alte zone care înregistrează creşteri ale preferinţelor turiştilor sunt nordul Olteniei (unde au apărut pensiuni de excepţie precum Conacul lui Maldăr şi Casa Cartianu) şi Neamţ (care a fost şi gazda Congresului european de turism rural).
“Este din ce în ce mai greu să departajăm pensiunile pentru premiile pe care le oferim, deoarece a crescut mult atât calitatea serviciilor, cât şi creativitatea lor. Să nu uităm că în 2012, România a fost gazda Congresului European de Turism Rural – Eurogîtes, iar experţii din Europa au apreciat judeţul Neamţ, unde s-a desfăşurat această manifestare de prestigiu. Acest congres a reprezentat o recunoaştere a potenţialului turismului rural românesc. Încercăm ca anul viitor să propunem şi un expert străin în juriul Margareta de Aur. O spun cu mândrie, România se numără printre ţările europene dezvoltate din punct de vedere al turismului rural, alături de Franţa, Austria, Italia şi Elveţia”, a precizat Dna Maria Stoian, Preşedinte Fondator ANTREC.