‘Cei de la Mechel au ridicat câteva teme reale. Prima este referitoare la regimul fierului vechi. Fierul vechi se exportă şi este o materie primă importantă pentru industria siderurgică românească. Se exportă fără ca la nivelul Uniunii Europene să existe o strategie care să protejeze Europa de exportul fierului vechi către pieţe terţe. Producţia autohtonă este expusă riscurilor ce vin din fraudele la TVA. Sunt firme mici care importă la preţuri mici oţelul beton, dispar şi nu plătesc TVA, iar în evaluarea Mechel această fraudă se ridică la circa 15% din nivelul pieţei. Au avansat o cifră de 100.000 tone oţel beton care vine din sudul României, care vine prin firme mici, ce dispar’, a afirmat Varujan Vosganian, după întâlnire.

De asemenea, reprezentanţii Mechel Târgovişte au ridicat problema returnărilor de TVA, a precizat ministrul Economiei.

‘Există controale care se prelungesc şi blochează unele dintre companii. Voi avea o discuţie cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor pentru a vedea ce trebuie returnat şi ce trebuie supus incidentelor de cauză’, a spus Vosganian.

Acesta a completat că între 2008 şi 2012 România a pierdut o treime din capacităţile productive. Producţia a scăzut de la 5 la 3 milioane de tone, iar 10.000 de locuri de muncă au fost pierdute, de la 32.000 la 22.000.

‘Mechel dispune de capacităţi de producţie pentru un milion de tone oţel şi are un număr de 4.000 de salariaţi Am avut discuţia focalizată pe trei direcţii. Cauzele, intenţia şi cum poate să ajute Ministerul Economiei în acest demers. În acest context acţionarul a solicitat sprijinul Guvernului privind controlul prealabil la returnarea de TVA şi privind stoparea acestui import gri care afectează libera concurenţă’, a explicat Vosganian.

La întâlnire a participat Victor Chumakov, reprezentantul Invest Nikarom SRL, firma care a preluat conducerea Mechel Târgovişte.

‘Această acţiune (n.r. întâlnirea cu reprezentanţii Nikarom) porneşte dintr-o dublă condiţionalitate. România este implicată cu alte ţări într-o amplă acţiune la nivel european de elaborare a unui plan privind oţelul şi despre posibilitatea căruia s-a discutat la Consiliul Miniştrilor pe Economie chiar în săptămâna aceasta. România a susţinut un astfel de proiect încadrat într-un proiect amplu – o strategie de reindustrializare. Este vorba despre crearea unor condiţii de competitivitate pentru industria siderurgică afectată de criză. Industria siderurgică românească a fost printre cele mai afectate’, a spus Vosganian