Această este concluzia unui studiu realizat de către MediHelp Internaţional, care a comparat sumele lunare plătite de români către CNAS şi primele lunare plătite pentru o asigurare privată de sănătate. Studiul demonstrează că taxele lunare medii plătite de cetăţenii români către fondul naţional de sănătate sunt de aproximativ 200 de lei, luând în considerare un venit mediu brut de puţin peste 2.000 de lei (după cum se menţionează în Legea Bugetului Asigurărilor Sociale din 2012 publicată în Monitorul Oficial).
Această contribuţie lunară le oferă românilor acces la spitale de stat şi îngrijire medicală în România. Totuşi, suma nu acoperă servicii complete în clinici sau spitale private, după cum a anunţat recent Ministerul Sănătăţii. Pe de altă parte, o primă de mai puţin de 100 euro/lună (aproximativ 400 lei/lună) plătită pentru o asigurare medicală privată oferă acces la servicii medicale în clinicile şi spitalele din întreaga Europă. Asigurarea nu numai că oferă libertate de alegere, dar acoperă şi tratamentul cancerului sau operaţiile de transplant, precum şi teste importante: tomografie computerizată, rezonanță magnetică sau Pet Scan.
“Este foarte trist că oamenii care îşi plătesc taxele nu pot beneficia de tratamentul medical pe care îl merită. Este bine cunoscut faptul că sistemul de sănătate din România nu este dezvoltat suficient pentru a oferi cele mai bune servicii medicale pentru toţi cetăţenii. Românii se afla în imposibilitatea de a accesa servicii medicale private pe baza contribuţiei lunare. Acesta este un sistem unic care nu se întâlneşte nicăieri altundeva în Europa şi cred că guvernul ar trebui să regândească această organizare şi să implementeze sistemul celor 3 piloni: fonduri din partea statului, din sectorul privat şi din asigurările private de sănătate”, spune Zahal Levy, preşedintele MediHelp Internaţional.
Comparaţia din cadrul studiului a fost făcută luând în considerare informaţiile furnizate de Legea Bugetului Asigurărilor Sociale pentru 2012 publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul anului 2011 şi valoarea unei asigurări medicale cu acoperire europeană pentru adulţi de până la 40 de ani. MediHelp Internațional este unul dintre cei mai cunoscuți furnizori de asigurări private de sănătate din Europa Centrală și de Est, prezent pe piața românească din 1999.