Banca a solicitat insolvenţa Petprod în 8 octombrie şi a primit ca termen de judecată data de 14 ianuarie 2013. Jack Cutişteanu, directorul general şi proprietarul companiei, a fost surprins de acţiunea băncii, însă explică această situaţie printr-un conflict mai vechi ce se derulează în justiţie între Petprod şi Alpha Bank.

„Avem pe rol un conflict cu banca şi cred că s-au grăbit puţin. Există un credit cu eşalonare. Nu e mare. Există o diferenţă esenţială cu privire la interpretarea unor prevederi legale şi din punctul nostru de vedere ne-au reţinut ilegal nişte bani. Dacă noi avem dreptate nu mai avem datorii către ei. E o surpriză modul în care au acţionat, însă noi îi vom contrazice“, a declarat pentru Capital Jack Cutişteanu.

Chiar dacă anul trecut afacerile Petprod au crescut semnificativ, traderul a înregistrat pentru prima oară pierderi, ce se cifrează la 880.000 euro. Cutişteanu spune însă că în ciuda rezultatelor negative, afacerile din anii anteriori au oferit companiei suficientă stabilitate încât să nu aibă probleme în cazul în care ar pierde în favoarea băncii.

„Mă tem că şi anul acesta va fi la nivelul lui 2011. Nu a fost un an bun. Au fost mai multe evenimente în piaţă care s-au suprapus precum insolvenţa Hidroelectrica şi seceta (Petprod cumpără energie de la firme de stat, singurele producătoare de electricitate n.red.). Nu cred că cineva va scoate rezultate bune în aceste condiţii. Noi ne vom situa şi cu afacerile şi cu pierderile la nivelul anului trecut“, estimează omul de afaceri.

Petprod a intrat în afacerile de comercializare a energiei electrice din 2003, an în care a obţinut licenţa de furnizare din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Firma a avut contracte încheiate cu ArcelorMittal, Petrom şi Metrorex, iar printre clienţii actuali se numără RATB. Valoarea contractului cu Petrom, finalizat în august 2011, a fost de peste 35 mil. euro, iar cel cu Metrorex de 40,3 mil. lei. Anul acesta, Petprod nu a mai participat la licitaţia organizată de Metrorex deoarece „vâltoare de pe piaţa de achiziţie de energie a devenit o problemă“.