Numărul depăşeşte estimările anterioare ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care datează din anii ’70 şi care sugerau o proporţie de circa 10%.

Potrivit raportului, aproximativ 190 de milioane de oameni se confruntă cu dizabilităţi grave precum tetraplegia, depresia severă sau orbirea.

Numărul estimat de copii (0-14 ani) care trăiesc cu dizabilităţi variază între 93 de milioane şi 150 de milioane.

Sondaje realizate în Australia, Canada, Noua Zeelandă şi Statele Unite ale Americii au indicat că între 60% şi 80% dintre persoanele cu dizabilităţi îşi satisfac nevoile de asistenţă zilnică, majoritatea sprijinului în aceste ţări venind din surse formale, precum familia şi prietenii.

70% se bazează pe asistenţa familiei sau prietenilor pentru activităţile zilnice şi numai 8% folosesc dispozitive de ajutor la domiciliu şi asistenţi personali, 42% spun că li s-a întâmplat de mai multe ori să nu reuşească să se mute din şi în pat sau pe scaun pentru că nu au avut în preajmă pe cineva care să îi ajute, 16% dintre utilizatorii de asistenţă la domiciliu raportează anual dificultăţi de plată iar 45% dintre participanţii la studiu se tem că îngrijirea lor ar putea deveni o povară mult prea mare pentru familie.

Aproximativ 23% s-au temut să nu fie nevoiţi să se interneze într-un azil sau în alt tip de facilitate.

În România, 690.000 de persoane cu handicap, care reprezintă aproape 4% din populaţia ţării, prezintă o formă de dizabilitate, dintre aceştia 60.872 fiind copii.

Totodată 611.000 de persoane adulte cu handicap sunt neinstituţionalizate şi 27.000 de persoane cu dizabilităţi sunt încadrate în muncă la nivelul întregii ţări.

În România sunt 139.070 persoane (adulţi şi copii) cu dizabilităţi fizice, dintre care 6.231 copii şi 132.839 adulţi.

Raportul arată că există o prevalenţă mai mare a dizabilităţii în rândul ţărilor cu venituri scăzute faţă de cele cu venituri mai ridicate.

Raportul a fost realizat de 370 de redactori, contribuitori, participanţi la consultările regionale şi revizori anonimi din 74 de ţări. (Sursa: Agerpres)