Am observat că, în România, ginul este o băutură a reacțiilor contradictorii. Sunt oameni care își amintesc cu o grimasă adâncă pe figură de o experiență mai puțin plăcută, la o petrecere de tinerețe, care i-a ținut apoi departe de malefica licoare. Și oameni care l-au descoperit târziu și îl savurează mai ales în sezonul cald, într-un tonic bun la terasă, apreciindu-i foarte zgomotos calitățile. Ginul este probabil una dintre cele mai versatile băuturi spirtoase. Are o paletă de arome extrem de complexă și poate fi ușor de mixat cu aproape orice.

Să fim înțeleși, când vorbesc despre gin nu mă refer la băuturile acelea din supermaket mai mult sau mai puțin englezești. Ginul englezesc sec, precum Beefeater sau Gordon’s, pe care l-am gustat cu toții, de generații, cu mic, cu mare, a rămas neschimbat până astăzi. Însă el a căpătat între timp noi rude de gradul întâi. Ginurile sunt făcute acum peste tot în lume, au evoluat, și au căpătat noi și noi arome de ierburi și condimente specifice zonelor din care provin. În Anglia, Franța, dar mai ales în Spania, popularitatea ginului, dar și nou descoperita sa diversitate au dus la apariția așa ziselor „gin baruri“, populare mai ales în sezonul cald. Ginul este prin urmare o băutură la modă, iar ginul tonic rețeta cea mai uzuală în care poți savura toate aceste arome noi.

Iată 10 ginuri care se găsesc și în România acum și care vă vor demonstra că tot ce știați despre gin merită revizuit, dacă nu schimbat cu totul:

Brokers London Dry – Un London Dry gin premium, distilat de trei ori. A fost premiat la San Francisco World Spirit în 2005 cu medalia de aur și de atunci își face loc, încetul cu încetul, printre brandurile de gin cu renume.

Blackwood Vintage – Este un gin scoțian premium, plăcut aromat, creat din ierburi culese din insulele Shetland. Printre arome distingem o notă ușoară de mentă și un gust ceva mai pronunțat de ienupăr, lucru ce-l recomandă pentru cocktailuri tonice de vară.

Bols Genever – I se spune ginul originar. Este făcut după vechea rețetă olandeză, care a precedat ginul englezesc atât de popular în zilele noastre. Rețeta celor de la Bols datează din 1820, iar aroma sa specifică de ienupăr este ceva mai dulceagă și mai intensă decât a clasicului London Dry Gin.

Citadelle – Un gin născut în regiunea Cognac care se ridică la înălțimea așteptărilor pe care le-ai putea avea de la master blenderii de aici. Cu o dominantă de cardamon și anason în gust, dar și cu o aromă neobișnuit de florală și de fresh, acest gin născut acum mai puțin de 10 ani a devenit, rapid, un adevărat succes în Europa.

Dictador Columbian Black – Un gin creat de Dictador, un brand columbian cunoscut mai ales pentru romurile sale. Așa cum era de bănuit, acest gin ticluit după o rețeta specială a fost maturat îndelung în butoaie de rom. Acesta-i și motivul pentru care găsim în buchetul său aromatic melasă, vanilie și coajă de portocală. 

Edgerton Pink – Un gin londonez premium, creat din 14 plante și condimente distincte, celebru pentru culoarea sa roz și pentru aroma dominantă de citrice dulci. Extrem de răcoritor și savuros în combinație cu apa tonică.

Hendricks – Producătorii lui se mândresc cu faptul că această băutură este făcută și astăzi cu vechea tehnologie. Are un gust cu totul special, cu o aromă foarte puternică de ienupăr și note de coriandru, castravete, coajă de lămâie și patale de trandafiri. Este nominalizat frecvent în top 3 cele bune ginuri din lume de către specialiști.

Gin Mare Mediterranean – Un gin cu un buchet de arome destul neobișnuit. Rețeta lui conține, pe lângă ienupăr, patru ingrediente de bază: busuioc, cimbru, rozmarin și măsline Arbequina. Evident, această specie de măsline constituie nota discordantă și aroma care face diferența în ginul Mare.

Saffron Boudier – Un gin produs după o veche rețetă colonială franțuzească, în care șofranul are un rol principal. Datorită aromei sale speciale, poate fi băut și simplu, cu gheață și cu o felie de portocală, însă poate fi combinat și cu apă tonică, după tipicul ginului englezesc.

Monkey 47 – Unul dintre cele mai apreciate ginuri ale momentului. Câștigător a numeroase medalii internaționale în ultimii ani, acest gin nemțesc este obținut dintr-un amestec de 47 de ierburi, toate culese din munții Pădurea Neagră. Merită savurat într-un tonic bine răcit, fără prea multe alte ingrediente.

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www.theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: theliquorstore.