CITEŞTE ŞI

Timp liber

Capital vă recomandă 10 cupaje românești care merită gustate. Vinuri românești apreciate în lume de cunoscători

Autor: |

Sunt vinuri excelente, pe care le găsim mai rar în magazine. Sunt create pe meleagurile noastre şi lăudate în lume.

Multe dintre vinurile pe care le găsiţi mai nou pe rafturile magazinelor sunt, de fapt, nişte cupaje. Ele sunt produsul unor combinaţii de vinuri provenite din butoaie sau bazine diferite, din soiuri diferite ale aceleiaşi podgorii, din vinuri tinere şi vinuri maturate în butoaie de stejar sau pur şi simplu vinuri de acelaşi soi, dar din ani diferiţi. Regula de bază a cupajării este aceea că vinul obţinut în final trebuie să fie mai bun decât simpla sumă a părţilor componente.
Cupajarea este un procedeu extrem de subtil, realizat de oenologi cu experienţă. Ea presupune nu doar echilibrarea unor arome, ci şi a nivelurilor de aciditate şi tanin pe care le percepi în gustul finit al vinului. Este rezultatul unor căutări bazate pe o experienţă îndelungată şi expresia talentului şi inspiraţiei unor creatori.
Acest procedeu extrem de uzitat în zilele noastre a stat la originea unor vinuri româneşti cu care ne putem mândri peste tot în lume, vinuri care poartă în ele aromele spe­cifice acestor meleaguri, fie că vorbim despre dealurile Olteniei, despre Banat, Segarcea sau Dealul Mare. Iată-le pe doar zece dintre ele:

Cuvee Amaury – un cupaj de Dealu Mare făcut din Sauvignon blanc şi Riesling, cu miros de flori de tei şi iarbă proaspăt cosită şi gust de vanilie şi citrice. Maturat timp de 5 luni în butoaie de stejar, are un potenţial excelent de învechire.

Golem rosu – un cupaj clasic de Fetească neagră, Cabernet şi Merlot, cu care Crama Basilescu şi-a făcut loc pe panoplia românească de vinuri bune. Are un gust impetuos, foarte fructat, cu arome perceptibile de coacăze, cafea dulce şi fructe confiate.

Cuvee Uberland – produsul întâlnirii dintre strugurii Cabernet şi Merlot, crescuţi într-o zonă binecuvântată a Recaşului, numită de localnici Uberland (“valea de peste deal”). Aceşti struguri sunt vinificaţi după metoda Amarone, iar vinul obţinut este apoi maturat în baricuri timp de 12 luni. Arome intense de vişine şi fructe de pădure, care se prelungesc mult într-un postgust complex şi elegant, în care mai regăseşti şi câteva note de fructe uscate şi ciocolată amară.

Davino Flamboyant – un vin rar, care se produce doar în anii favorabili, într-un număr de sticle foarte limitat. Este un cupaj de Cabernet, Merlot şi Fetească neagră, maturat timp de 10 luni în butoaie şi minimum un an în sticlă. Are un gust extrem de complex şi expresiv, cu arome de fructe roşii de pădure, miez de nucă şi cafea, uşor condimentate către postgust. Un vin pe care merită să-l ţii la învechit minimum 8 ani.

Minima Moralia – acesta este numele unei colecţii de top realizate de Domeniile Coroanei Segarcea. Câteva dintre vinurile create sub acest nume sunt cupaje aplaudate la competiţiile internaţionale din ultimii ani: Honesty, cupaj de Viognier şi Tămâioasă românească, Hope, cupaj de Pinot Noir, Pinot Gris şi Cabernet Sauvignon sau Devotion, cupaj de Syrah, Cabernet Sauvignon şi Marselan.

Oprişor Ispita – un cupaj creat de oenologul Cramei Oprişor, Liviu Grigorică, într-un număr limitat de 5577 de sticle. Reţeta sa este secretă deocamdată, pentru că acesta, subintitulat Iluminare, este doar primul vin lansat anul trecut, dintr-o serie de şase. Secretele sale vor fi dezvăluite după ce colecţia va fi întreagă. Un lucru este cert: buchetul său de arome florale, cu note de vişine, coacăze şi măceşe şi postgust iute, intens şi de durată îl recomandă deja în topul celor mai bune vinuri româneşti.

Davino Revelatio – un cupaj de Sauvignon blanc şi Fetească albă, cu o culoare uşor verzuie şi un gust foarte expresiv, echilibrat şi fin. Buchetul său de arome este mai degrabă floral, intens, cu arome persistente de flori de soc şi grepfruit.

Solo Quinta – un cupaj neobişnuit din patru soiuri albe (Muscat, Sauvignon blanc, Chardonnay şi Fetească regală) şi un soi roşu, vinificat în alb, care se schimbă în fiecare an, în funcţie de strugurii care dau cea mai bună performanţă în sezonul respectiv. Un vin selectat in meniul restaurantului Maze al lui Gordon Ramsay şi câştigător al marelui premiu la Vinalles Internationales în 2011.

Oprişor Smerenie – cupaj de Shiraz, Pinot Noir şi Dornfelder cu gust de vişine supracoapte, cafea, scorţişoară şi vanilie. Un vin cu o textură catifelată, însă corpolent şi trebuie decantat cel puţin o oră şi servit uşor răcit.

Principesa Margareta alb – un cupaj de Viognier, Pinot gris şi Chardonnay, multi premiat în anii trecuţi. Are un buchet complex, fructat, cu arome de salcâm, flori de cireş şi vanilie.

Autor: DRAGOȘ VĂRȘĂNDAN

Vinuri bune şi băuturi fine, sfaturi utile şi reţete de cocktailuri puteţi găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutaţi-ne şi pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Capital - Google+
Transforma in PDF
Printeaza

EVZ

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.