Majoritatea analiştilor se aşteptau ca autorităţile de la Moscova să anunţe recesiune, deoarece tensiunile internaţionale legate de criza din Ucraina au afectat economia Rusiei, prin ieşirile masive de capital. 'Ne aşteptam la o posibilă recesiune tenhică în trimestrul doi, dar acum se pare că vom evita recesiunea, estimarea noastră preliminară indică un avans zero, după ajustări în funcţie de variaţiile sezoniere', a declarat Andrei Klepach.

Datele oficiale urmează să fie publicate de Institutul de Statistică în această vară. PIB-ul Rusiei s-a contractat în primul trimestru din 2014 cu 0,3%, comparativ cu precedentele trei luni, dar Klepach a estimat că în acest an avansul economiei va fi peste 0,5%, cât s-a prognozat anterior.

'Situaţia este instabilă dar cred că tendinţa va fi pozitivă în ciuda tuturor problemelor, economia va înregistra mai degrabă o redresare uşoară decât o creştere solidă', a apreciat oficialul rus.

Serviciul Federal de Statistică nu publică date trimestriale, dar recent ministrul rus al Economiei, Alexei Ulyukayev, a avertizat că PIB-ul Rusiei va intra probabil în recesiune până la sfârşitul trimestrului doi din 2014, deoarece investiţiile şi pieţele financiare sunt afectate de criza din Ucraina.

Pentru acest an, Guvernul de la Moscova se aşteaptă la o creştere a economiei de 0,5%, faţă de o expansiune de 1,3% în 2013.

Economia rusească înregistra o tendinţă de încetinire încă dinainte de criza ucraineană, cu o creştere de 1,3% în 2013, faţă de un avans de 3,4% în 2012 şi o creştere de 4,3% în 2011. Experţii apreciază că unul dintre motive este faptul că modelul actual de creştere al Rusiei se bazează pe un preţ ridicat al hidrocarburilor.

Citiți și: DOCUMENT OFICIAL de la FMI: Economia Rusiei, la un pas de colaps
 

Fondul Monetar Internațional (FMI) a publicat un raport în care pune pe tapet principalele probleme cu care se confruntă economia Rusiei, precum și o serie de recomandări pentru autoritățile de la Moscova.

Încetinirea ritmului de creștere a economiei Rusiei a continuat și pe parcursul anului trecut, reflectând cauze structurale care existau și înainte de criza economică, în ciuda măsurilor luate de autorități pentru depășirea dificultăților, susțin analiștii Fondului Monetar în raportul publicat recent.